Radionice u CIB-u, 11.2.2023.

Dragi učenici,

raspored učionica za subotu 11.2.2023. je sljedeći:

  • 7. razredi: učionica 68, mentorica Ana Skuhala
  • 8. razredi: učionica 64, mentorica Paula Dvorski Vilaj
  • 2. razredi: učionica 65, mentorice Marta Frlin i Dora Kermek
  • 3. razredi: učionica 70, mentorica Anamarija Melnjak
  • 4. razredi: učionica 3, mentor Marko Šafran

Uputa za sve učenike putnike, koji nam dolaze iz škola smještenih izvan grada Varaždina, vozni red će biti dostupan na stranici centara izvrsnosti: https://www.civz.hr/

Molimo sve učenike koji znaju da neće moći doći na radionice, da svoj izostanak najave voditeljima Centra emailom do srijede, kako bismo nastavu mogli prilagoditi smanjenom broju učenika.

Voditelji

Vijesti iz CIB-a

Tijekom prosinca CIB-ovci su istraživali aktualne teme pomoću lako dostupnog modelnog organizma, cikle! Zanimalo ih je kako klimatske promjene i onečišćenje deterdžentima utječu na stabilnost membrane modelnog organizma cikle, Beta vulgaris L.. Kako bi proveli istraživanje koristili su se senzorima za temperaturu i mjerni uređaj spektrofotometar. Eksperiment su samostalno postavili te izvršili mjerenja. Pogledajte njihov eksperimentalni postav i rezultate:

This image has an empty alt attribute; its file name is 20221210_102549.jpg

Utjecaj temperature i deterdženta razaličitih koncentracija na propusnost biomembrane cikle. Uzorci cikle nalaze se u vodenim kupeljima u kojima je kontrolirana određena temperatura. Temperaturnim senzorom se kontrolira temperatura vodene kupelji. U kivetama se nalaze uzorci iz epruveta u kojima su bili valjci cikle, izloženi različitim okolišnim uvjetima. Kivete se koriste za mjerenje spektrofotometrom.

Apsorbanciju pigmenta betalaina mjerili smo spektrofotometrom, mjernim uređajem koji koristimo u mnogim eksperimentima. Gdje nabaviti spektrofotometar financijski prihvatljiv školama? Pogledajte mrežne stranice proizvođača:

Home Page

Nakon mjerenja učenici su rezultate prikazali grafom:

Na kojem principu je postavljen ovaj eksperiment? Pogledajte na grafičkom prikazu:

Iako membrana nije oku vidljiva, pigmenti omogućavaju mikroskopsku vizualizaciju dijelova stanice i kvalitativno opažanje promjena biljne stanice u stresnim uvjetima.

Zaključak, jednostavnim eksperimentima i modelima možemo istraživati i složene aktualne probleme!

U svaku temu nastojimo uklopiti i analizu znanstvenih radova. Učenici su ovom prilikom analizirati rezultate istraživanja o potencijalnoj primjeni betatnina u liječenju raka u članku Betanin-Enriched Red Beetroot (Beta vulgaris L.) Extract Induces Apoptosis and Autophagic Cell Death in MCF-7 Cells

Pročitajte sažetak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26463240/

This entry was posted in Opće obavijesti. Bookmark the permalink.

Leave a comment